suunto cup 2011 kisaraportit

Kuinka mennään lujaa?

Valvoja: mhm

Henna
Viestit: 35
Liittynyt: Ke Touko 06, 2009 2:37 pm
Paikkakunta: Helsinki

suunto cup 2011 kisaraportit

Viesti Kirjoittaja Henna »

Peränpitäjän pohdintoja

Priscan kauden ensimmäinen ratakisa käynnistyi kipparia lukuunottamatta uudella naisistolla. Janikalle ja Merille kilpailu oli samalla ihan ensimmäinen ratakisa. Valmistauduimme kilpailuun hyvin - ainakin eväät oli viimeisen päälle mietitty.
Ensimmäinen kisapäivä aloitettiin paikkojen arvonnalla. Koska luvassa oli melko kovaakin keliä, spinnun skuuttaajaksi päätettiin valita Marianne, joka on joskus ennenkin ajanut spinnua. Keulatytöksi pääsi Meri ja isoa skuutaamaan jäi Janika. Pinnahenkilön paikasta ei käyty edes keskustelua.
Ensimmäisen päivän tavoitteeksi päätettiin, että ollaan lähdössä alle minuutin päästä startista (tämä tavoite toteutui kaikissa lähdöissä!).
Ennen ensimmäistä starttia ehdimme suorittaa pienen treenin - spinnu ylös, jiippi, spinnu alas. Ja sitten odottelimme ensimmäistä lähtöä perhoset vatsanpohjaa kutitellen.
Ensimmäinen startti meni mielestämme hyvin, mutta venevauhtia ei jostain syytä oikein saatu ja niin olimme heti alusta asti peränpitäjiä.
Spinnun kanssa oli paljon opeteltavaa ja ekana päivänä alamerkillä menikin aina vähän pitkäksi, vaikka lasku aloitettiin hyvissä ajoin. Sen verran ehdimme kuitenkin aina lenssillä hengähtää, että pystyimme ihailemaan Priscan kaunista punaista spinnua. Spinnun kanssa operoidessa myös kippari yritti osallistua ohjeistamiseen keulakannelle, mutta yleensä ohjeet olivat päin honkia. Onneksi keulagasti ei ehkä ihan kaikkia ohjeita kuullut? (Ei tainnut kuulla, sillä kaikki huomiokyky oli suunnattu selviytymään tehtävästä edes näennäisen kunniallisesti).
Ensimmäisenä päivänä tehtiinkin ihan oma suoritus. Energiaa ja huomiokykyä ei juuri riittänyt seurata muiden veneiden taktiikkaa. Mutta sen verran huomattiin, että jossain vaiheessa ennen alamerkkiä, olimme jo viidentenä. Ajoimme kuitenkin taas pitkäksi alamerkillä ja niin toiset pääsi ohi. Viimeisessä alamäessä jäi spinnu valitettavasti nostamatta, kun ison skuutista petti sakkeli. Onneksi Marianne vaihtoi sakkelin näppärästi ja oltiin taas kisassa mukana - tosin harmillisen kaukana kilpakumppaneista.

Toisen päivään startattiin lihakset hieman kipeinä ja trimmivinkkejä kerranneena. Toisen päivän tavoite oli nostaa spinnu molemmissa lähdöissä kummallakin kierroksella. Raporttia kirjoitettaessa paljastui, että kipparilla oli varjotavoite jiipatakin jokaisella lenssillä. Sekä virallinen että varjotavoite saavutettiin.
Toisen päivän aikana energiaa riitti myös seurata vähän muiden veneiden liikkeitä. Toisessa lähdössä kävimme jonkin aikaa tiukkaa kilpaa Millan kanssa, kunnes viimeisellä alamerkillä spinnun laskussa olimme vähän etuajassa ja Milla meni alamerkillä ohi.
Toisen päivän toisessa startissa laitettiin keulaan myös toinen nainen - sen jälkeen, kun keulagasti meinasi kerran lipsahtaa spinnupussiin. Ratkaisu oli hyvä, sillä kahden naisen apinanraivo riitti, ja spinnu oli alhaalla jo ennen alamerkkiä.

Kisojen saldo oli paljon mustelmia, yksi hajonnut sakkeli, paljon onnistuneita lähtöjä ja kipeät vatsalihakset (lähinnä johtuen kisojen jälkeisistä "taktiikkapalavereista"). Lopuksi on ihan pakko mainostaa, että toisen päivän jälkipuintia vauhditti skumppa, joka oli huolella soinnutettu Priscan punaiseen (kuvista meidät tunnistaa varmimmin kisojen kauneimmasta spinnusta!).

- Priscan nätti ja kiltti naisisto -
Viimeksi muokannut Henna, To Touko 26, 2011 8:21 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
krisse
Viestit: 26
Liittynyt: To Touko 22, 2008 5:17 pm
Paikkakunta: Espoo

Re: suunto cup 2011 kisaraportit

Viesti Kirjoittaja krisse »

Tässä Kiran raportti

Suunto Cupin ensimmäiseksi päiväksi oli luvassa hienoa purjehdussäätä; aurinkoa ja tuulta 6-9 m/s lounaasta. Mukaan oli ilmoittautunut 7 expressiä, osan veneistä ollessa vielä rannalla aikaisen ajankohdan takia. Tänä vuonna samalla radalla purjehtivat myös X-99, Star, Louhi ja Finn-luokat.

1.Lähtö
Ennen lähtöä tuulta oli noin 4 m/s. Ilmeisesti tuuli kääntyi ensimmäisenä lähetetyn X-99 luokan varoitusviestin jälkeen vasemmalle, koska lähdössä rata oli aivan vino. Poijun pää oli edullisempi, mutta toisaalta radan vinouden vuoksi paaralle piti päästä vendaamaan nopeasti. Päätimme lähteä poijun päästä, mutta ensisiaisesti vapaasta paikasta ilman riskejä. Kilpailuun kuului edellisten vuosien tapaan vain 4 purjehdusta, joista kaikki laskettiin mukaan. Lähdöissä ei sen takia haluttu riskeerata. Muut expressit olivat ehkä vielä talviterässä ja lähtölinjalla oli hyvin tilaa ajaa poijun päätä kohden. Saimme hyvän lähdön ja tulimmekin ylämerkille ensimmäisinä. Milla käänsi toisena, rakoa alle levittäjän verran. Lenssi oli hiukan tylsä, koska alamerkille purjehdittiin suoraan ylämerkiltä. Seuraavalla kryssillä purjehdittiin vastaavasti lähes suoraan alemerkiltä kohti ylämerkkiä. Höjdimme oli huonompi kuin muilla, mutta vauhti vastaavasti vaikutti paremmalta. Tuulessa ei tapahtunut muutosta ja loppu sujuikin samoissa merkeissä. Maalissa kolmen kärki oli Kira, Maximus, Milla.

2.Lähtö
Tuuli voimistui ensimmäisestä lähdöstä, mutta pysyi vielä keskikelissä. Nyt linja oli vain noin 30 – 40 s pitkä täydellä vauhdilla, poijun pään ollessa edullisempi. Päätimme yrittää samaa taktiikkaa kuin ensimmäisessä lähdössä, mutta nyt Pepperoni ajoi edelle alapuolelle, Millan ilmestyessä jonkin matkan päähän yläpuolellemme. Otimme lähdön (miehistön ohjeista piittaamatta) liian varman päälle, jolloin jouduimme Pepperonin häiriövyöhykkeelle. Ajauduimme heitä kohti, mutta ehdimme peittämään tuulen ennekuin olimme aivan kupeessa. Milla purjehti takana yläpuolellamme estäen vendan. Hetken kuluttua he joutuivät väistämään toista venettä ja pääsimme kääntämään paaralle. Ragamuffin, joka oli saanut takavuosien Express-guru Jussi Heikosen konsultikseen, otti hyvän lähdön veneeltä.

Ylämerkillä Ragamuffin käänsi ykkösenä, me muutaman veneenmitan päässä takana. Ragan spinnun nosto ei sujunut aivan yhtä vauhdikkaasti kuin meillä. Näytti myös että he lähtivät leikkaamaan liikaa, jolloin pääsimme hyviin asemiin heidän perään alapuolelle. Lenssin alkupuoliskolla saimme kurottua rakoa ja kun jiippasimme olimme edellä.

Seuraavalla kryssillä Raga vendasi perästämme merkin kierron jälkeen. Emme halunneet ottaa riskejä heidän suhteen ja vendasimme hetken päästä perään. Kun seuraavan kerran kohtasimme olimme säilyttäneet johtomme ja pääsimme vendaamaan sopivasti heidän päälleen. He eivät tietenkään halunneet purjehtia siinä ja vendasivat alta pois, me jatkoimme paaralla. Ylämerkkiä lähetyttäessä vendasimme X-99 fleetin alta pois, Ragan kärsiessä ehkä hiukan liikenteestä. Toisaalta he pääsivät purjehtimaan lyhyemmälle ylämerkin leikarille, meidän tullessa pitkälle. Arvioimme leikarin kuitenkin sen verran lähelle, että Raga ei päässyt kirimään rakoa. Lenssillä saimme pidettyä Ragan takana. Maalissa kolmen kärki oli Kira, Ragamuffin, Maximus.


Sunnuntaina aurinkoinen sää jatkui. Tuulta oli enemmän kuin lauantaina, kisan aikana ehkä 6-8 m/s lounaasta. Aallokkoa oli myös enemmän kuin lauantaina ja purjehdus alkoi tuntua urheilulta.

3.Lähtö
Suhteellisen ok lähtö meiltä vapaasta paikasta. Lähdöstä tuli yksittäinen takaisinkutsu. Maximuksen nostattama Milla näytti olevan yli, mutta ei palannut. Purjehdimme kryssin keskellä rataa saamatta vertailukohtaa muista veneistä. Ylämerkillä hyvin startannut ja purjehtinut Maximus oli edellä, me toisena joitain veneenmittoja perässä. Lenssin alussa Pepperoni hiukan ahdisteli meitä, mutta ei saanut kiinni, emmekä mekään päässeet iskuetäisyydelle Maximuksesta. Seuraava kryssi ja lenssi ei muuttanut tilannetta. Tuuli oli tasaista, joten siftitkään eivät sekoittaneet pakkaa. Maalissa Maximus tuuletti lähtövoittoaan (olisiko ollut Express-uran ensimmäinen?), Kira toinen ja kolmella miehellä purjehtinut Pepperoni kolmas.

4.Lähtö
Maximuksen hyvä meno alkoi huolettaa niin paljon, että tulosluettelo ja sääntökirja kaivettiin esiin. Päättelimme, että 2. sija viimeisessä startissa riittää koko kisan voittoon. Tavoitteena siis perusvarma purjehdus tarvittaessa kakkossijaa varmistellen. Tälläkin kertaa varman päälle purjehtiminen meinasi päättyä katastrofiin jo lähdössä. Emme onnistuneet luomaan/saamaan vapaata paikkaa lähdössä Priscan naisiston purjehtiessa vaarallisesti allemme. Onneksemme he olivat enemmän kiinnostuneita tarkkailemaan trimmejämme kuin nostamaan meitä linjan yli ja selvisimme säikähdyksellä. Sydämentykytysten laannuttua hiukan hukassa ollut kryssivauhti tuntui löytyneen (tehoa pois hekillä ja lisää tvistiä skuutilla/levangilla). Ylämerkillä käänsimme ensimmäisinä, muu fleetti perässä vielä hyvin kasassa. Seuraavalla kryssillä keulamiehemme havaitsi spinnufallin takertuneen oudosti fokan nostimen sakkeliin. Yrityksistä huolimatta se ei irronnut. Tämä aiheutti ylämerkillä hieman harmia. Fokka ensin alas ja spinnu perään ylös – manooveri sujui kuitenkin nopeasti, eikä perässä tullut Maximus päässyt iskuetäisyydelle. Loppu sujuikin helposti. Kolmanneksi purjehti Ragamuffin. 4Play purjehti lähdön hyvin viimeiselle alamerkille asti, jossa harmittava spinnun troolaus rokotti sijoja. (Toivottavasti ei tullut muita menetyksiä.) Neljäs lähtö näytti tarjoavan tasaista kisaa läpi koko fleetin. Monessa veneessä oli osin uusi miehistökokoonpano ja yhteistoiminta näytti startti startilta alkavan sujua paremmin.
Pepperoni
Viestit: 62
Liittynyt: Ma Loka 01, 2007 8:07 am

Re: suunto cup 2011 kisaraportit

Viesti Kirjoittaja Pepperoni »

Ensimmäisessä startissa laskettiin hieman väärin ja oltiin pahasti myöhässä starttilinjalla. Radan ollessa vino on huonon startin paikkaaminen erittäin vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Taktiikalla ei ole mitään virkaa kun kaikki ajavat peräkkäin possujonossa. Trimmien säätäminen niin, että oltaisiin voitu napsia pari sijaa ylöspäin osoittautui myös erittäin haastavaksi treenin puutteen vuoksi. Toisessa startissa homma menikin jo vähän paremmin. Tuulen voimistuessa alkaa miehistövajaus näkyä kun manöövereihin menee enemmän aikaa ja joka paikassa ollaan vähän myöhässä tai sitten pitää valmistautuminen aloittaa aikaisemmin. Tämä kaikki heijastuu myös taktiikkaan kun tarkkailuun ym ei jää enää niin paljoa aikaa. Sama meno jatkui seuraavan päivän starteissa. Kolmannen startin kolmas sija oli erittäin positiivinen yllätys.

Kaiken kaikkiaan loistava viikonloppu. Hyvä suht tasainen tuuli, aurinko paistoi, treeniin ja miehistön vähyyteen nähden erinomainen sijoitus. Kisaraporttiin tarvittavia havaintoja ei oikein ehditty tehdä :)
Vastaa Viestiin