2-fokka?

Venetyypistä yleensä

Moderator: mhm

Post Reply
Mervi
Posts: 4
Joined: Mon Jan 07, 2008 9:38 am
Location: Helsinki

2-fokka?

Post by Mervi »

Heipsan,

Viime kesän puhureissa olisi pienempi fokka ollut tarpeen kun ison reivaaminen ei riittänyt. Millaisia kokemuksia teillä on, pärjääkö retkeillessä virallisella 2-fokalla (9.5m2) vai kannattaisiko hommata kunnon myrskyfokka (jotain 3-4m2)? Yleensä retkellä on vähän kokemattomampaa porukkaa kyydissä ja ison fokan kanssa purjehtiminen on kovissa tuulissa vähän liian urheilua.

Jos jollakulla on myynnissä käytetty pienempi fokka niin pistäpä viestiä. Meiltä liikenisi vanha, mutta hyväkuntoinen 1-fokka vaihdossa tai on muutenkin myynnissä.
Mervi / 4PLAY
vvoltti
Posts: 88
Joined: Sat Sep 29, 2007 6:19 pm

Post by vvoltti »

Normaali _hyvä_ kakkosfokka on erinomainen cruisingpurje. Kulkee kohtuullisesti jo keskikelissä, mutta tuulialue yltää kyllä todella pitkälle, hyvin 15 m/s asti, jota kovemmissa keleissä harvemmin viitsii cruisailla. Extreme-tilanteite varten kakkosfokassa on vielä reivausmahdollisuus, jota tosin olen kymmenen vuoden aikana kokeillu kerran ja silloinkin ihan piruuttaan testimielessä. Tuota pienempi myrskyfokka on normaalipurjehtijalle aivan tarpeeton.

Kokemuksista vielä sen verran, että periaatteessa täysin samanlainen, mutta veneen alkuperäinen venynyt kakkosfokka oli aika syvältä. Kallisti venettä melkein kuin kisafokka, mutta ei vienyt kunnolla eteenpäin. Se taitaa olla meillä varastossa ja periaatteessa kaupan, mutta en kyllä kehtaa myydä sitä sanomatta näin samalla että aika kehno se on. Eli suositukseni on, että hankitte _hyvän_ kakkosfokan. Muuta ette kisareleiden päälle tarvitse.

Ville
Eetu
Posts: 7
Joined: Sun Apr 04, 2010 1:37 pm

Re: 2-fokka?

Post by Eetu »

Express purjehtii hyvin pelkällä pienellä fokalla 15 m/s tuulessa. Yhden kerran olen käyttänyt sen reivattuna kun Violetalla hinattiin E-jolla ja optimisti kerhomme kevytvenemestaruuskisoihin ja ukkosmyrsky yllätti matkalla, jolloin hinattavat veneet hörppäsivät vettä ja olivat vesilastissa. Vähentääkseni hinausköyteen ja hinattaviin veneisiin kohdistuvaa voimaa reivasin 2-fokan ja pääsimme onnistuneesti kisapaikan satamaan.

Eetu
Violetta
Express L-478
Post Reply