uusia albineita

Venetyypistä yleensä

Moderator: mhm

Post Reply
ex-press
Posts: 3
Joined: Mon Apr 08, 2013 5:45 pm

uusia albineita

Post by ex-press »

Tuli mieleen. Jos Albin Expressejä valmistetaan vielä tänäkin päivänä niin miksi uudempia veneitä ei näy Suomessa?
Mielestäni ovat yleensä noin 1980 paikkeilla valmistettuja.
mhm
Posts: 29
Joined: Fri Aug 22, 2008 9:44 am
Location: Helsinki

Re: uusia albineita

Post by mhm »

Moi!

Express-buumi ajoittui vuosille 79-81, jolloin valtaosa veneistä on tehty. Expressiä valmistanut Albin meni konkkaan 80-luvulla ja sen jälkeen Expressin muotit ovat kiertäneet eri omistajilla, jotka ovat tehneet yksittäisiä kappaleita. Kuriositeettina kerrottakoon, että kroatialainen Elan teki Expressiä muutamia kappaleita, joista osassa oli sisämoottori. Ei siis tarvitse hieraista silmiä, jos Adrianmerellä vastaan purjehtii Express.

Pääasiallinen syy, ettei Suomessa ole 2000-luvun veneitä on varmaankin hinta. Uusi Express tulisi maksamaan saman verran kuin mikä tahansa uusi saman kokoluokan vene. Toisekseen venettä ei voi ostaa purjehdusvalmiina, vaan ostajalle jää aika paljon värkkäämistä autotallissa: kölin kiinnittelyä yms. pientä. Tuliterän veneen ostajan profiili on käsittääkseni käsistään kätevä kilpapurjehtija, jolla on intohimo ja voimavarat voittaa Ruotsinmestaruus äärimmilleen optimoidulla veneellä. Näyttää tosin, ettei tällaisia henkilöitä ole Ruotsissakaan niin montaa, että syntyisi kannattavaa liiketoimintaa. Finessa näyttää lopettaneen uusien Expressien leipomisen ja laittaneen muotit myyntiin.

Järkevin tapa hankkia 2000-luvulla tehty vene Suomeen on ostaa Ruotsista vähän käytetty yksilö. Toivottavasti joku tarttuu haasteeseen!

Manne
Post Reply