Rakea mastoon...

Helat, purjeet, pohja, riki jne.

Valvoja: mhm

dzeidzei
Viestit: 20
Liittynyt: Ma Loka 01, 2007 7:48 am

Rakea mastoon...

Viesti Kirjoittaja dzeidzei » Ma Syys 29, 2008 12:40 pm

Moi,
olisko kellään hyväksi todettuja mittoja originaalin mastonjalalan, (tässä tapauksessa tarkoitan mastonjalalla nimenomaan sitä ruffille ruuvattua, selällään olevaa T-profiilia) viistämiseksi. Oletattavasti sitä täytyy korottaa etureunastaan jonkin verran, jotta mastoon saataisiin nykyaikainen rake, ja että kuorma osuisi tämänkin jälkeen päälaipion kohdalle. Eikä ruffi painuisi mastonjalan takareunalta sisään.
Talven aikana voisi rakennella uuden T-kappaleen vaikkapa rosterista, kun vaan saisi kurantit mitat tuohon viisteeseen.

heharka
Viestit: 29
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 7:09 am
Paikkakunta: Turku

Mitoista...

Viesti Kirjoittaja heharka » To Loka 02, 2008 7:31 am

Kyllä niitä mittoja liikkeellä varmastion. Itsellä tuo alkuperäinen jalka oli jo niin hapan, että repesi. Suosittelisin kyllä harkitsemaan tuota Bennsin myymää mastonjalkaa. Ei tarvitse viistellä, tulee lisää kiinnityspisteitä, sekä paine kantta (ruffia) vasten on aina tasainen huolimatta maston taivutuksesta.

vvoltti
Viestit: 88
Liittynyt: La Syys 29, 2007 6:19 pm

Viesti Kirjoittaja vvoltti » To Loka 02, 2008 4:31 pm

Eipä välttämättä ole. En tiedä muita kuin me, jotka olisivat toteuttaneet asian kiilapalalla. Muutenkin suosittelen ennemmin vaihtoa Bennsin jalkaan.

Me muistaakseni laskettiin sen kiilapalan mitat ihan trigonometrialla (haa, me ollaan oikeesti käytetty MAOLin taulukoita johonkin hyödylliseen;-). Siitä vaan kolmioita piirtelemään, rikin ja rungon mitat tiedetään / voi mitata ja förstaagin pidennyksen voi laskea parinkymmenen sentin mukaan. Tai jotain sinnepäin. Sinänsähän homma on aika yksinkertainen, kiilapala on yhtä vino kuin miten paljon masto on kallellaan taaksepäin.

Meidän kiilapalaa voi myös käydä mittaamassa jos välttämättä haluaa. Muistaakseni ero etu- ja takareunan välillä oli suuruusluokkaa puoli senttiä - sentti.

Mutta en usko että mitään valmiita "standardi" mittoja on olemassa missään.

Ville

dzeidzei
Viestit: 20
Liittynyt: Ma Loka 01, 2007 7:48 am

Viesti Kirjoittaja dzeidzei » To Loka 02, 2008 9:54 pm

Bennssin mastonjalka on kieltämättä paras mahdollinen vaihtoehto. Sen hinta vaan on suht kova. Ja jalan vaihtamisesta Benssiläiseen saa aikaiseksi ihan kunnon projektin. Siinähän pitää mastoon tehdä reiät nostimille.

Vastaa Viestiin