Fokan ristiinskuuttaaminen ?

Helat, purjeet, pohja, riki jne.

Valvoja: mhm

heharka
Viestit: 29
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 7:09 am
Paikkakunta: Turku

Fokan ristiinskuuttaaminen ?

Viesti Kirjoittaja heharka » La Kesä 19, 2010 8:11 pm

Olen yrittänyt löytää hyviä kuvia fokan ristiinskuuttauksen toteuttamisesta, muttei sellaisia vielä ole tullut vastaan. Meillä ei täällä Turussa ole kuin neljä expressiä, joista kahdessa on ristiinskuuttaus, ehkä toimivia muttei niinkään kovin siistejä.

Vaatiiko ristiinskuuttaus aina myös vinssien korottamisen vai onko normivinssien kanssa mahdollista toimia ?

vvoltti
Viestit: 88
Liittynyt: La Syys 29, 2007 6:19 pm

Re: Fokan ristiinskuuttaaminen ?

Viesti Kirjoittaja vvoltti » Ti Kesä 22, 2010 11:13 am

http://www.expresspurjehtijat.net/2004/ ... svinkkeja/

Tuolla kohdassa "pussi" on kuva joka esittää Demokratian spinnupuomin pussia, mutta siitä näkee myös ristiinskuuttauksen ilman vinssien korotusta. Skuutteja ei ole paikallaan, mutta kiskolla olevalta skuuttipisteeltä skuutti vedetään ruffin yli vinottain ristiin, toisella puolella se menee toisella puolella olevaan korotettuun lukolliseen taittoplokiin, joka myös näkyy kuvassa (siis se paaran puolen ploki näkyy, johon skuutti tulee siltä kiskolta, joka ei näy...). Demokratiassa taittoplokit on asemoitu "millintarkasti" siten, että skuutit voi vetää niiden kautta joko ristiin tai suoraan niistä läpi maun mukaan. (Suoraan skuutatessahan taittoploki on tarpeeton, mutta skuutti on vedettävä siitä läpi, koska muuten taittoploki on suoran skuuttauksen tiellä.) Tuossa järjestelyssä kiskolla oleva skuuttipiste on aika kovilla vinoon tulevien voimien puolesta ja ruffiin hieman hankaavat skuutit tuottavat pikkasen kitkaa, mutta toimii silti hyvin.

Toinen yleinen vaihtoehto on, että noi taittoplokit on molemmin puolin tuplana, jolloin skuuttaus kulkee skuuttipiste-taittoploki-yli toiselle puolelle taittoplokiin ja vinssille. Tämä järjestely ei onnistune ilman vinssien korottamista.

Joka tapauksessa koko kansi heloineen on kokonaisuus, kaikki palikat pitää miettiä kerralla, kaikki sinänsä hyvät yksittäiset viritykset eivät välttämättä toimi kovin hyvin yhteen. Ei se mitään rakettitiedettä ole, naru käteen vaan ja kannelle sovittelemaan ja funtsailemaan. Kyllä se funtsailu hyvän tovin ottaa, mutta ei siinä periaatteessa vaadita mitään muuta kuin tervettä perusjärkeä.

V.

heharka
Viestit: 29
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 7:09 am
Paikkakunta: Turku

Re: Fokan ristiinskuuttaaminen ?

Viesti Kirjoittaja heharka » Ke Kesä 23, 2010 9:25 am

Näin ajatus itselläkin suurinpiirtein oli. En ala täksi kesäksi virittelemään ristiinskuuttauksia, josko sitten ens talvena. Ollaan ajeltu ihan perus skuuteilla ilman ristiinskuuttausta, eikä se ole ainakaan kisoissa kamalasti haitannut. Eikös viime vuoden sm voittajallakin ollut ihan perus skuutit ??

Henkka

vvoltti
Viestit: 88
Liittynyt: La Syys 29, 2007 6:19 pm

Re: Fokan ristiinskuuttaaminen ?

Viesti Kirjoittaja vvoltti » Ke Kesä 23, 2010 10:43 am

Joo, ei ristiinskuuttaus ole mikään ehdoton juttu, ennemminkin makuasia. Vanhoista guruista jos muistan oikein niin Lentävä Kani skuuttasi aina ristiin kun taas Happy Hour aina suoraan. Lurifax skuuttaa suoraan ja samoin viime kauden mestari Järnet. Demokratiassa käytimme molempia tapoja riippuen kelistä ja skuuttaajasta. Ristiin on kovemmassa kelissä parempi painojakauman kannalta (sekä vendoissa että ylämerkillä spinnunnostossa), mutta toisaalta skuuttaaja ei näe fokkaa skuuttauspisteestä. Itse pidin yleensä ristiinskuuttausta parempana ja sitä käytettiin valtaosassa Demokratian kisoista, mutta parina viimeisenä kautena skuuttausta hoitanut gasti halusi skuutata suoraan ja totesin että hoitakoon hommansa miten itse parhaaksi näkee. (Pientä mutinaa taisi kyllä välillä suustani tulla, kun kookkaamman puolenen gasti oli vendoissa mielestäni aivan liian kauan siellä suojan puolella skuuttaamassa.) Jos käytäntöä vaihtaa, samalla menee sitten vendojen askelmerkit ja manööverien liikkumisjärjestykset uusiksi. Ristiinskuuttauksen lisäetuna kannattaa huomata, että cruisaillessa ristiinskuuttaus on aivan ehdottoman hyvä, kun pinnasta käsin ylettyy säätämään fokkaa tarvittaessa.

Ville

Vastaa Viestiin