Kovan tuulen trimmit?

Kuinka mennään lujaa?

Valvoja: mhm

okuivala
Viestit: 20
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2010 1:25 pm

Kovan tuulen trimmit?

Viesti Kirjoittaja okuivala »

Tänään Kopun tiistiksissä tuuli melko rapsakasti, keskituuli kai jotain 10m/s.

Muut Expressit näyttivät saavan isopurjeen paremmin toimimaan kuin me.
Meillä oli hekki, ison falli, cunningham ja outhaul tiukalla. Silti jouduimme luffaamaan isolla lähes koko kryssin.
Muilla näytti olevan siihen vähemmän tarvetta. Levanki oli meillä melko paljon tuulen puolella.
Fokka oli meillä trimmattu alas.

Miten muilla oli trimmit?

Otto (Modesty)
valtteri
Viestit: 37
Liittynyt: Pe Elo 17, 2007 2:02 pm
Viesti:

Re: Kovan tuulen trimmit?

Viesti Kirjoittaja valtteri »

Periaatteessa expressillä on kovan tuulen kryssi helppoa, kun hekki (toki myös skuutti, outhaul ja kunnari) on täysin kireällä jatketaan ison ajamista levangilla. Iso saa pullistua etureunasta varsin voimakkaastikin normaalitilanteessa ja tarvittaessa puuskissa levankia lasketaan. Sitten vasta, kun levangilla ei enää pysty ajamaan (täysin löysätty), skuuttia aletaan dumppailemaan puuskissa. Avainsanat molemmissa purjeissa on siis latistaminen ja twisti, eli fokka kanteen tai skuuttikulma taakse ja hekki tiukalle, jotta isopurjeesta saa voimaa pois topista. Lisäksi purjeiden alaosa pitää saada levyksi. Aaltoja pitää myös pystyä ajamaan ja kunnon twisti mahdollistaa tarvittaessa kurssin laskemisen ilman veneen kaatumista. Tilanteen mukaan ajaminen tekeekin sitten hommassa vaikeampaa kuin teoria ;).

Tällä metodilla tuntui pärjäävän varsin hyvin kovan kelin kryssillä vaikka meillä olikin painon puolesta läskiä liian vähän veneessä.
Valtteri
valtteri
Viestit: 37
Liittynyt: Pe Elo 17, 2007 2:02 pm
Viesti:

Re: Kovan tuulen trimmit?

Viesti Kirjoittaja valtteri »

Itseäni täydentäen voisi todeta, että rikitrimmi pitää tietysti olla kelin mukaan säädetty.
Valtteri
vvoltti
Viestit: 88
Liittynyt: La Syys 29, 2007 6:19 pm

Re: Kovan tuulen trimmit?

Viesti Kirjoittaja vvoltti »

Kuvauksen perusteella (levanki ylhäällä, ei mainintaa skuutista ja iso lepattaa) vaikuttaa hyvin todennäköiseltä että ongelma on liian löysä ison skuutti. Vetäkää se skuutti niin kireelle kun käsistä lähtee ja katsokaa josko ensi kerralla kulkisi paremmin.

V.
krisse
Viestit: 26
Liittynyt: To Touko 22, 2008 5:17 pm
Paikkakunta: Espoo

Re: Kovan tuulen trimmit?

Viesti Kirjoittaja krisse »

Meillä oli kryssillä fokka trimmattu Nortin ohjeen mukaan (falli alhaalla, cunningham tiukka ja takaliikki 7-10). Ison cunningham ja outhaul oli tiukalla, hekki muistaakseni koko kryssin noin 80 % ja ison skuutti kireä (mutta ei niin kireä kuin käsistä lähtee, ehkä olisi voinut olla). Molemmat takaliesman liehut lensivät koko ajan taaksepäin. Levangilla pelattiin hiukan puuskissa välttäen liian suurta kallistusta ja nousukärkkäyttä. Keskimäärin levanki oli enemmän suojan kuin tuulen puolella. Ajo kallistuksen mukaan välittämättä fokan langoista.

Sivutuuliosuudella nostettiin fokka ylös, vedettiin sen skuuttikulma barberilla ulommas ja löysättiin hekkiä, cunnaria ja outhaulia. Ison skuuttia (tai levankia) säädettiin pitäen molemmat liehut lennossa taaksepäin ja välttäen liian suurta nousukärkkäyttä. Tehoa säädeltiin jonkin verran hekillä tuulen vaihteluiden mukaan.

Kristian (Kira)
Vastaa Viestiin